معرفی مرکز Shell TechWorks

مرکز نوآوری انرژیک » معرفی مرکز Shell TechWorks
Shell TechWorks

در پی کاهش قیمت نفت و به تبع آن کاهش شدید سود فعالیت‌های اقتصادی شرکت شل، تزریق سرمایه به این شرکت نیز کاهش پیدا کرد. این امر نیاز به یافتن راه‌حل‌های جدید و ارزان‌تر برای مشکلات موجود را پررنگ می‌کرد.

همچنین، دورنمای رشد جمعیت و به تبع آن رشد تقاضای انرژی از یک سو، و لزوم کاهش بیشتر رد پای  CO2 در فرآیندها از سوی دیگر، تصمیم‌گیران Shell را بر آن داشت تا راه‌حل‌هایی برای کاهش هزینه‌های عملیاتی کسب‌وکار فعلی بیابند تا بتوانند روی پروژه‌های بلندمدت سرمایه‌گذاری کنند. این موارد انگیزه‌ی مدیران رده‌بالای Shell برای راه‌اندازی مرکز ( Shell TechWorks (STW بود.

تاسیس
مرکز STWرا به عنوان یک استارتاپ داخلی، درون شرکت Shell توصیف می‌کنند که به توسعه دادن و راه‌اندازی فناوری‌های مرتبط با کسب‌وکارهای جهانی Shell می‌پردازد. این مرکز در سال 2013‌ تاسیس شده و اولین مدیر آن شاون مرفی است.

شاون مرفی یک اخترفیزیکدان و یک کارآفرین سریالی است. او در دهه‌ی 90کسب‌وکارهایی را در حوزه‌های نرم‌افزار (کتاب الکترونیکی) و نیمه‌هادی‌ها (سیستم‌های نرمافزاری/سخت‌افزاری ضد جعل) راه‌اندازی کرده بود و در سال  2013در مرکز غیرانتفاعی تحقیقات فضایی Draper به عنوان مدیر چندین پروژه مشغول به کار بود.
ویژگی‌های شخص شاون مرفی به‌نوعی بازتابنده‌ی فلسفه‌ی کاری مرکز STW است. روال‌های کاری در این مرکز حول مفاهیم کلیدی نوآوری و کارآفرینی شکل گرفته است و نیروهایی که این روال‌های کاری را پیش می‌برند عمدتا از خارج از صنایع نفت و گاز به مجموعه پیوسته‌اند.

فلسفه‌ی اصلی حاکم بر STW آن است که در بسیاری از موارد، فناوری‌ای بیرون از دایره‌ی صنعت نفت و گاز وجود دارد که می‌تواند یک راه‌حل 80 درصدی برای یک مسأله‌ی Shell باشد؛ راه‌حلی که قبلاً امتحان خود را پس داده و با کمی کار به انطباق 100درصدی با مسأله می‌رسد.

بر این اساس، بیشتر نیروی انسانی STW سال‌ها تجربه‌ی کاری در صنایع دیگر (صنایع دفاعی، هوافضا، روباتیک، زیردریایی، سخت‌افزار، علوم داده و …) دارند. بنابراین، اولاً می‌توانند درس‌های ارزشمندی که در آن صنایع گرفته‌اند را روی مسأله‌های Shell اعمال کنند؛ و ثانیاً، دورنمایی از مسیر فناوری در صنایع دیگر دارند.

ساختار اجرایی

STW را میتوان یک برنامه‌ی داخلی نوآوری باز با رویکرد مهندسی سیستم‌ها به شمار آورد. چون افراد از خارج از صنعت نفت و گاز آمده‌اند، مهارت‌های آنها تنها منحصر به یک خط کسب‌وکار Shell نیست.

به این ترتیب، طراحی به گونه‌ای است که مجموعه‌ای از واحدهای پویای کوچک در تعامل و هم‌افزایی با یکدیگر کار می‌کنند.

هر پروژه حول یک محصول تعریف می‌شود. تعریف و مدیریت پروژه‌ها با الگوبرداری از متد اسکرام انجام می‌شود و مدیر هر واحد مهندسی (به عنوان مدیر پروژه) در نقش مالک محصول در متد اسکرام فعالیت می‌کند.

مدیر هر واحد مهندسی در تعامل با ذی‌نفعان (مانند مشتریان، شرکت‌های زنجیره‌ی تأمین Shell، پیمانکاران جزء، سایر تیم‌های مجموعه‌یSTW و مصرف‌کنندگان نهایی) فرصت‌های جدید کسب‌وکار را بر مبنای نیازها و مشکلات مشتریان تشخیص می‌دهد و برای حل این مشکلات، راه‌حل‌های فنی معتبر پیشنهاد می‌دهد.

او سپس بر اساس قابلیت‌های متخصصان فنی و راهبردهای STW یک چارچوب و راهبرد کلی برای فرآیند طراحی محصول ایجاد می‌کند و در این چارچوب یک تیم با تخصص‌های مورد نیاز تشکیل می‌دهد. پس از آن، پروپوزال خود را به مشتری ارایه می‌کند که شامل پیش‌بینی هزینه و زمانبندی نیز هست.

تیم تشکیل‌شده در هم‌افزایی با یکدیگر نمونه‌ی اولیه‌ی محصول را ایجاد می‌کنند. این تیم از طریق مالک محصول دایماً با ذی‌نفعان پروژه‌ها در تعامل و ارتباط هستند و از آنها بازخورد می‌گیرند. مجموعه‌ی بازخوردها و تست‌های محصول، روند تکامل بعدی محصول را تا جایی که قابل ارایه به واحد ساخت و تولید باشد تعیین می‌کند.

متخصصین شاغل در STW افرادی هستند که به جای فرآیندگرا، روحیه‌ی طراحی‌گرا یا نوآوری‌گرا دارند.

تامین مالی

مرکز  STW تحت مدیریت شاون مرفی پس از استفاده از تنها  10درصد از سرمایه‌ی بذری خود به استقلال مالی رسید. پس از آن، تأمین مالی مرکز دیگر به بودجه‌ای که همیشه از بالا برسد بستگی ندارد. نتیجه‌ی این امر، گسترش روحیه‌ی نوآوری و کارآفرینی بین کارکنان است.

در نتیجه کارکنان باید اصول کسب‌وکار را بشناسند. از آنجا که کسب‌وکارها هستند که تأمین مالی همه‌ی پروژه‎ها را انجام می‌دهند، کارکنان باید مانند حالتی که در بازار آزاد کار می‌کنند با مشتریان تعامل کنند، پروپوزال بنویسند و پروژه‌ها را به انجام برسانند.

چند نمونه‌ی انجام‌شده

یکی از پروژه‌های انجام‌شده در ،STW اتوماسیون فرآیند اتصال لوله‌های حفاری با الهام گرفتن از سنسور بینایی به کار رفته در کنسول بازی ویدیویی XBOX است. این فرآیند به صورت دستی و توسط تیم‌های انسانی انجام می‌شد و بستگی به عملکرد تیم بین 6تا 18دقیقه زمان می‌برد. هزینه‌ی انجام این عملیات 10دلار به ازای هر ثانیه بوده است. در نتیجه، اتوماسیون این عملیات علاوه بر ایجاد صرفه‌جویی بسیار زیاد، خطرات متوجه نیروی انسانی را بسیار کاهش می‌دهد. یکی دیگر از پروژه‌ها، توسعه‌ی ابزاری برای انجام طیف‌نگاری جرمی زیر آب است.  این ابزار که هیدروکربن‌ها را به‌اصطلاح بو می‌کشد، می‌تواند به صورت آنلاین و درلحظه اطلاعات مربوط به ترکیبات آب پیرامون خود را به ایستگاه زمینی مخابره کند. در نتیجه، علاوه بر کمک به اکتشاف ذخایر زیر آب، در تشخیص به‌موقع نشتی‌ها نیز کمک شایانی می‌کند.

با بالغ شدن مرکز STW متخصصان علوم داده‌ی این مرکز می‌توانند گزارش‌هایی را ارایه کنند که در آن منفعت ناشی از به کارگیری فناوری‌ها و روال‌های کاری پیشنهادی این مرکز پیش‌بینی شده باشد. این منفعت‌ها می‌تواند حاصل از صرفه‌جویی‌های آتی از محل نگهداری و تعمیرات و یا کاهش ضرر و زیان حاصل از افزایش سطح ایمنی محیط کار باشد. همچنین متخصصان علوم داده‌ی مرکز می‌توانند رأساً با تحلیل هزینه‌های حمل‌ونقل و یا تراکنش‌های مالی یک کسب‌وکار پایین‌دستی، فرصت‌های صرفه‌جویی را شناسایی کرده و با طرح این فرصت‌ها در محیط پویای STW به راه‌حل‌های پیشنهادی برای مشتریان بالقوه برسند.

 

Picture of پشتیبان
پشتیبان
پیمایش به بالا